Verschillen scholingsuitgaven op grond van leeftijd toelaatbaar

Scholingsuitgaven zijn aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Het totale bedrag aan scholingsuitgaven moet meer bedragen dan € 500. Scholingsuitgaven zijn niet aftrekbaar voor zover het totale bedrag uitkomt boven € 15.000. Iemand die jonger is dan 30 jaar kan een periode van maximaal vijf aaneengesloten jaren aanwijzen waarin de scholingsuitgaven onbeperkt aftrekbaar zijn. Gedurende deze periode moet de voor werk beschikbare tijd grotendeels besteed worden aan een opleiding met een studielast die geen volledige baan naast de studie toestaat.

Het Hof van Justitie EU is van oordeel dat deze regeling geen leeftijdsdiscriminatie inhoudt. De Hoge Raad had die vraag voorgelegd aan het Hof van Justitie EU in de zaak van een 32-jarige piloot in opleiding. In 2009 claimde hij een aftrek van € 44.057 aan scholingsuitgaven. De Belastingdienst beperkte de aftrek tot het maximum van € 15.000.
Volgens het Hof van Justitie EU zijn verschillen in behandeling op grond van leeftijd toelaatbaar als er een objectieve en redelijke rechtvaardiging voor bestaat. De achtergrond van de ruimere aftrek van scholingsuitgaven is het streven naar verbetering van de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. Dat streven geldt als een objectieve en redelijke rechtvaardiging voor een verschil in behandeling.