Pensioenpremies fors gestegen

 

De premies van de pensioenen zijn de afgelopen maand fors gestegen, blijkt uit navraag van BNR bij loonadministrateur ADP. De pensioenfondsen zijn massaal onder de wettelijke 105 procent dekkingsgraad gezakt.

Tegenvallende beleggingsresultaten dwingen meerdere pensioenfondsen de premies fors te verhogen om aan de wettelijk verplichte dekkingsgraad te voldoen.

De premies van werknemers in de bouwsector bijvoorbeeld zijn de afgelopen maand met 29,9% gestegen ten opzichte van 2008, blijkt uit navraag van BNR bij salarisadministrateur ADP. Werknemers in de Grafi-media sector moesten ruim 19% meer premie afdragen.

Voorzitter Gerard Riemen van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen verwacht dat de stijging van de premies in de toekomst zelfs kan oplopen tot boven de 40 procent.

Meer tijd

De Pensioenfondsen vragen toezichthouder De Nederlandsche Bank meer tijd om hun geldreserves aan te vullen na de harde klappen die zij het afgelopen jaar hebben opgelopen. Dat zei directeur Gerard Riemen van de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) donderdag.

De Nederlandsche Bank geeft hen drie jaar om de tekorten aan te zuiveren. Onder de huidige marktomstandigheden is dat volgens Riemen te weinig. Hij zei dat pensioenfondsen drastische maatregelen moeten nemen die pensioendeelnemers in de portemonnee raken als DNB de pensioenregels strikt hanteert.

PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar zegt op BNR dat pensioenfondsen, die dat nodig achten, langer de tijd moeten krijgen om hun financiën weer op orde te krijgen. Volgens BNR-analist Kees de Kort is het verhogen van de pensioenpremies het slechtste wat je op dit moment kunt doen voor de economie.

Verliezen op beleggingen

Het grootste pensioenfonds ABP zag zijn dekkingsgraad, die de mate aangeeft waarin het fonds kan voldoen aan zijn pensioenverplichtingen, vorig jaar kelderen van 118 procent tot 90 procent. Dat kwam grotendeels door verliezen op beleggingen.

Ook andere pensioenfondsen zijn hard geraakt door de financiële crisis, de economische neergang en het belabberde klimaat op de effectenbeurzen. Zo zag zorgpensioenfonds PZW de dekkingsgraad vorig jaar zakken van 126 naar 92 procent.

De meeste fondsen hadden al laten weten dat zij dit jaar geen indexatie toepassen. Dat wil zeggen dat de pensioenen niet meestijgen met de inflatie. Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metalektro (PME) verhoogt bovendien de premies met 1 procent.

Bericht (c) BNR.nl