Financiën miljoenen besparen?

 

Het ministerie van Financiën verwacht 3 tot 5 miljoen euro te besparen door invoering van het nieuwe werken.Dat zei minister De Jager gister op een bijeenkomst van werkgeversorganisatie VNO NCW.

 "Door de nieuwe digitale hulpmiddelen is ons leven - en dat van onze medewerkers - een stuk efficiënter en productiever geworden. Het kantoor is een plek om collega's te ontmoeten. Maar met onze laptop werken we overal, met onze smartphone zijn we constant bereikbaar, en via social media kunnen we continu in gesprek blijven met de wereld om ons heen. Werkend Nederland kan dus best toe met minder 'eigen' kantoorruimte", aldus de minister.

In het kabinet is afgesproken dat er bij de Rijksoverheid in de toekomst nog maar 0,9 werkplek per ambtenaar zal zijn. De besparing op de werkplekken die dat oplevert, moet helpen om de overheidsfinanciën weer gezond en houdbaar te maken en is ook een uitstekende manier om nieuwe bezuinigingen op het personeelsbestand te voorkomen, zei De Jager.

Richting 1 op de 2
Het ministerie van Financiën voldoet nog lang niet aan de norm. Begin dit jaar was er zelfs 1,3 werkplek per medewerker. Maar het net verbouwde kantoor aan de Korte Voorhout in Den Haag is zodanig ingericht dat het zich goed leent voor flexibel werken en onderhuur van vrijkomende ruimte. 0,9 ambtenaar per werkplek is De Jager niet genoeg. Op termijn wil de minister naar 650 werkplekken voor de 1300 beleidsambtenaren op Financiën om een besparing van 3 tot 5 miljoen euro te realiseren.

Bron: automatiseringsgids