Bevestiging per e-mail is genoeg voor lage WW-premie

Als een werknemer per e-mail bevestigt dat hij een vast contract met een vaste omvang heeft, is dat voldoende voor de lage WW-premie. Minister Koolmees van SZW heeft de regels voor het zogenoemde schriftelijkheidsvereiste namelijk versoepeld.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) had eerder al drie maanden uitstel verleend voor het van het regelen van het zogenoemde addendum. Daarbij komen nu ook nog soepelere regels over hoe dat addendum er dan uit moet zien. In de nieuwe versie van het Kennisdocument premiedifferentiatie WW (pdf) staat namelijk dat niet alleen een schriftelijk door beide partijen ondertekende arbeidsovereenkomst of addendum volstaat, maar dat ook een digitale handtekening of een instemming per e-mail of in een HR-systeem voldoende is voor het toepassen van de lage premie.
Stemknop kan snelle oplossing zijn

Werkgevers kunnen dus volstaan met een e-mail aan werknemers met daarin de vraag of zij willen bevestigen dat zij een vast contract hebben en dat dit geen oproepovereenkomst is. Zij moeten dan wel de bevestigende e-mail van de werknemer netjes bewaren bij de loonadministratie. De werknemer mag zelfs instemmen met een zogenoemde stemknop, waarmee hij ‘ja’ of ‘nee’ kan terugsturen met twee muisklikken. De werknemer is overigens niet verplicht om die e-mail van de werkgever te beantwoorden en om – als hij hem al beantwoordt – de vaste arbeidsovereenkomst met een vaste omvang te bevestigen.
Drie voorwaarden op een rij

Werkgevers moeten goed blijven opletten of het vaste contract van een werknemer wel voldoet aan de eisen voor de lage WW-premie. Alleen als aan al deze drie voorwaarden voldaan wordt, is de werkgever 5 procentpunt goedkoper uit en betaalt hij 2,94% premie in plaats van 7,94%:

De arbeidsovereenkomst geldt voor onbepaalde tijd, en;
De arbeidsovereenkomst is schriftelijk vastgelegd, en;
De arbeidsovereenkomst is geen oproepovereenkomst.

 

Bron: Rendement Online