Alweer een Pensioenakkoord

Pensioenregelingen moeten dit jaar (alweer) worden aangepast. Tenminste, als alle plannen uit het Pensioenakkoord van afgelopen december ook werkelijk in de wet komen te staan. Vanaf 2015 mag dan jaarlijks (wederom) minder pensioen worden opgebouwd en over maximaal een salaris van
€ 100.000. De nieuwe regels gelden alleen voor pensioenregelingen waarin nog actief pensioen wordt opgebouwd. Is de deelnemer uit dienst of al met pensioen, dan hebben de plannen geen gevolgen.
 
In het verleden was de maatschappelijke opvatting van een ‘goed pensioen’ een oudedagsinkomen van 70% van het laatste salaris. Dit pensioen kon tijdens het arbeidzame leven in 35 jaar worden bereikt. Vanaf 2014 kost het 33 jaar om een pensioen ter grootte van 70% van het gemiddelde salaris te halen. Volgens de nieuwe voorstellen is daar vanaf 2015 ruim 37 jaar voor nodig. En dan telt het inkomen boven de € 100.000 niet meer mee. Welk pensioen werkelijk wordt opgebouwd, is overigens afhankelijk van de betreffende pensioenregeling en het salarisverloop.