Doorwerkbonussen vd gekke

31-01-2009

Zolang de economische crisis duurt moet het kabinet alles uit de kast halen om mensen aan het werk te houden. Doorwerkbonussen voor mensen die na hun 62e willen blijven werken zijn in deze tijd van ontslagen 'van de gekke'. Gebruik dat geld om in deze tijd van crisis mensen aan het werk te houden en te scholen. 

Die oproep deed voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten donderdag bij de opening van het tweedaags congres van de grootste vakbond in Rotterdam. De regeling voor werktijdverkorting loopt tot 1 maart. Daarna moet er iets nieuws komen, aldus Van der Kolk. 'Voor de duur van de crisis, in 2009, maar waarschijnlijk ook nog in 2010' moet het kabinet het mogelijk maken te scholen met behoud van WW-rechten. 'Zet alle potten en kassen open en gebruik naast de WW-pot ook geld van de doorwerkbonus hiervoor'.
De vakbondsman pleit ook voor tijdelijke, vrijwillige vertrekregelingen. Werknemers die vlak voor hun pensioen zitten zouden daarvan gebruik kunnen maken. 'Dat betekent dat jongeren aan het werk blijven.'. Hij voegt er wel uitdrukkelijk aan toe dat hij geen nieuwe vut-regeling wil.
Van der Kolk vindt het 'van de gekke' dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) in deze tijd van ontslagen ophoging wil van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar en doorwerkbonussen.

Hij pleit er ook voor pensioenfondsen wat meer tijd te geven voor het herstellen van hun dekkingsgraad. 'Wij willen mensen niet opzadelen met een jarenlange indexatiestop. Herstel van de fondsen moet gepaard gaan met beperkte indexatie in de jaren waarin dat kan', vindt hij. Het herstel duurt dan wel iets langer, maar Van der Kolk vertrouwt erop dat de politiek en De Nederlandsche Bank hiervoor ruimte geven.


© ANP

Alle nieuwsberichten:

Nieuws uit 2019
Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017
Nieuws uit 2016
Nieuws uit 2015
Nieuws uit 2014
Nieuws uit 2013
Nieuws uit 2012
Nieuws uit 2011
Nieuws uit 2010
Nieuws uit 2009
Nieuws uit 2008